Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

Vroeg in de avond, in bed, al bijna in slaap. Maar toch niet: er begint ergens in het lijf iets op te spelen…boenk, boenk, boenk: hart op hol. Hinderlijk. Rustig blijven liggen dan maar. Lukt niet echt. Boenk, boenk, boenk.  Nagedacht: wat moet ik hiermee. En intussen: boenk, boenk, boenk. Nee, paniekerig ben ik niet zo gauw, maar ik wil wel dat dit ophoudt, want zo komt er van slapen weinig terecht. En waarom doet dat hart eigenlijk zo gek?

Ja, dat nummer van de Huisartsenpost-RotterdamZuid heb ik natuurlijk wel. Ik gebruik het echter niet graag, want uit heel wat ooggetuigenverhalen weet ik wel  hoe het daar toe gaat. Zelfs mijn eigen huisarts kon het niet aanbevelen: Blijf daar maar weg! Het is daar een gekkenhuis! (teveel toeloop, teveel oneigenlijk gebruik en te weinig artsen).

Maar wat dan? Ineens schiet mij iets te binnen. Ik heb een kennis die hbo-verpleegkundige is, ze is zelfs docente bij de opleiding geweest. Haar ga ik bellen. Ze is gelukkig thuis en hoort mijn verhaal aan, neemt er de tijd voor. Dat doet al goed. En wat vindt ze ervan, wat zal ze zeggen? Ze zegt: Dat is best ernstig, daar moet toch echt even een arts naar kijken. Bel de Huisartsenpost en zeg duidelijk:  IK BEN ALLEEN, IK VRAAG U NAAR MIJ TOE TE KOMEN.

Dus dan toch maar die huisartsenpost gebeld. Kost nogal wat tijd en veel geduld. Eindelijk heb ik beet. Klachten gemeld. Er moet overlegd worden met een arts…..blijft u aan de lijn…. ik blijf  langdurig aan de lijn….(boenk, boenk, boenk), tenslotte: Nee, we komen niet naar u toe, maar er is een afspraak mogelijk, hier bij de HAP, om 01.35 uur. Dat is dus diep in de nacht. En hoe doe ik dat? Met dit heftig bonkende hart ga ik niet autorijden. -Vraag maar aan de buren of ze u even brengen!  Wel ja.  Nee, we komen echt niet naar u toe. Hoorn op de haak. Boenk, boenk, boenk.

Hoe kan dit? Ik klaag niet over de assistente die mij te woord staat. Ze is vriendelijk. Maar het duurt uren en tenslotte krijg ik niet de hulp waar ik op zit te wachten. Niet de hulp die ik nodig heb, waarvoor ik een stevige premie betaal. En die ik lang niet “opmaak”. Die verzekering heeft een goeie aan mij….die houdt aan mij over…! Boenk! Boenk! Boenk! Boenk!  En als ik eens een keer echt hulp nodig heb, mag ik het zelf uitzoeken, want die hulp komt niet! Er zijn veel te veel wachtenden voor U. Boenk !

Toen destijds de Huisartsenpost Rotterdam Zuid werd opgetuigd en duidelijk werd wat daar de consequenties van zouden zijn : een enorm gebied (de grootste HAP van Nederland), zo veel mensen en ook zoveel verschillende bevolkingsgroepen -met vaak oneigenlijk HAPgebruik- verscheen er een kritische column in De Combinatie met de suggestie om liever in Ridderkerk-zelf  iets op te zetten, door Ridderkerkse artsen. Dat is niet gebeurd (de gemeente Ridderkerk heeft ook niet echt meegewerkt, zegt men). De gevolgen daarvan ondervind ik nu. Boenk!

Na een nare nacht naar de dichterbije daagse dokter. O, geen ernstige pijn op de borst? Dús niks aan de hand. Later lees ik een medisch artikel: het mannelijk hart reageert anders dan het vrouwelijk hart. Pijn op de borst is typisch een kenmerk van problemen van het mannelijk hart. Maar ik heb geen mannelijk hart: geen heftige pijn, wel problemen, maar dát is geen echt probleem!

HARTelijke groet, S.C.RIBENT.

P.S.: Mijn heil gezocht in het alternatieve circuit. Rekening: BOENK !