Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Galaten 5: 22)

Op zondag 21 juni preekte ik over de vruchten van de Geest. Het thema van de dienst was toen: “Je wordt een mooi mens”. We zijn mensen ‘onder constructie’. Er zit groei in, we rijpen en de Geest schenkt ons vrucht. Eén van die vruchten is geduld. Soms dan wordt geduld op de proef gesteld. Je wacht op een uitslag van een arts, je wacht op de thuiszorg, op een pakje, je wacht op antwoord op dat whats-appje. Soms wacht je al zo lang op je kind dat niet meer thuis komt, wacht je er al zolang op dat je moeder je eens belt.

Ons geduld is de afgelopen periode op de proef gesteld. En dan pas merk je hoe zeer je gewend bent aan dingen, hoe zeer je gewend bent aan ‘instant’ verwerking van je wensen. We ervaren ook de druk van de ‘snelle maatschappij’. Veel mensen werken onder de druk van deadlines, contracten, veel stress omdat we leven in een snelle maatschappij. Wie heeft er nog geduld met jou? En met wie heb jij geduld? En hoeveel wil je doen in te weinig tijd?

We hebben soms zo weinig geduld met elkaar. En daarom vind ik de vergelijking met vrucht ook zo geweldig. Een vrucht moet rijpen, als het goed is maakt het leven en het omgaan met mensen je geduldiger. Tijd nemen om te luisteren, tijd nemen om die ander werkelijk te leren kennen, tijd nemen ook voor trage vragen in het leven… Het is zo mooi dat in 1 Corinthiërs 13: 4 staat dat de liefde geduldig en vol goedheid is. God is vol geduld met mij, is vol liefde en goedheid voor mij. En Hij geeft ons zijn Geest zodat wij een mooi mens worden. Mens naar het beeld van Jezus. Geduldig. Geduldig met onszelf, geduldig met onze medemens, geduldig in situaties die we niet kunnen hanteren. Ook in deze coronatijd. Geduldig, ook al tintelt ons hele leven om ‘volle bak’ gas te geven en alles weer te willen. Geduld, je mag er om bidden. “Geest van God, schenk Uw vrucht, laat vrucht groeien in mijn leven, schenk mij geduld”.

Ds. Gerard van de Wetering