Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

 Hebreeën 10: 20, (lezen vers 19-25) “omdat Hij voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft”

Vroeger, als kind, speelde ik graag in mijn geboortedorp Valkenburg (bij Katwijk) bij het water. De Rijn stroomt daarlangs naar Katwijk en midden in het dorp was een pontje waarmee voetgangers en fietsers naar de overkant konden worden gebracht.

Het pontje boeide mij altijd enorm als kind. Vooral de manier waarop hij van de ene kant naar de andere kant ging. Met een kabel waarlangs hij zich voortbewoog. Zo kwam je aan de andere kant en vlak voordat je aanmeerde, kwam die kabel boven water. Als een onzichtbaar stuur, precies op de plek vanwaar je weer verder kon. Het leek wel een geheim, zeker bij veel wind en een sterke stroming. Het pontje dreef dan helemaal de verkeerde kant op en je dacht dat je nooit goed zou uitkomen bij de aankomstplaats, maar altijd kwam hij toch weer precies bij de oprit aan.

Overvaren met de pont, als een soort levende weg! Wie zou die verbinding hebben gelegd? Het zal het eerste werk zijn geweest, een verbinding van de ene oever naar de andere.

Aan dat pontje moet ik denken bij het lezen van Hebreeën 10.  Daar gaat het over Jezus die het hemelse heiligdom is binnengegaan en Die ons oproept om ook over die weg te gaan. De eerste keer, toen de verbinding tussen hemel en aarde werd gelegd, was de alle moeilijkste. Wat heeft het onze Heiland veel gekost om die tot stand te brengen. Door de diepte van Golgotha, door de duisternis van de dood. Maar Hij kwam aan de overkant. De hemel ging open en…… niet alleen voor hem. Hij zal ons eenmaal brengen waar Hij is.

Dan zie ik weer de kabel, verankerd, veilig en vast, die reikt tot binnen het voorhangsel. Langs die weg mogen wij ook gaan, verankerd in Jezus en die weg houdt niet zomaar op, ons leven wordt niet door de stroming meegenomen, maar komt altijd aan bij de overkant, bij Hem.

Dat pontje zal wellicht eens verdwijnen. Die andere, levende weg, nooit!

Opwekking 687, 1 Heer, wijs mij uw weg en leid mij als een kind dat heel de levensweg slechts in U richting vindt. Als mij de moed ontbreekt om door te gaan, troost mij dan liefdevol en moedig mij weer aan.

 

Ds. Gerard van de Wetering