Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer


 

Kleine bloemlezing van taalpret-tige fouten en radio-missers die ik heb verzameld:

- Je schudt iemand de hand als je ” liefdadige” gevoelens  koestert…  collectebus bij de hand houden.  In de linkerhand.

- Je wilt niks graag in de  “fille” staan….dat vindt de fille vermoedelijk zelf ook niet fijn.

- In de Combinatie lees ik dat er in Nieuw Reijerwaard een “hijmachine” in werking werd gesteld. Ik hoop dat er ook een “zij”machine komt….Of misschien wel een genderneutrale.

- Iemand iets afhandig maken zou “ontfrutselen” heten,…maar de lol over zo’n woord laat ik mij niet ontfutselen.

- Ambachtslieden zijn hard nodig! – Ja, maar, ik heb er maar één nodig! …Nou, dan zet je een advertentie voor een ambachtslied.

- We gaan gezellig en ongedwongen met elkaar om, dus tatoeëren wij mekaar! ….. Als het er later maar weer af kan….

- Een ontroerend verhaal heet een “epos, dat van traan naar traan snelt.”… Hóllen dat zo’n epos kan, je houdt het haast niet bij.

-  Een recensie in TROUW over een mooie sopraan:  “de exquise franse sopraan”…. inderdaad zag ze eruit om op te vreten.

-  De nieuwslezer heeft het over prijsdralingen. Als ik het zou mogen zeggen stel ik voor om niet te dralen met die dalingen.

-  Nogmaals Radio 1, de nieuwslezer: “De offistieren van Justitie.” -Zouden ze daar een stamboek van bijhouden?

- Zorg dat je mijn uitvaart regelt….! –Wat???!!! Wanneer??? –Nou, als ik uit de pijp ga!

 

Ook onjuiste afkortingen zijn vaak  een bron van taalpret: BOER - KAVERBOD…, BOMMEL - DING….,   TRALIEVEN - STERTJES…., en verzin er zelf ook  eens een paar. Kun je lachen.

 

Met de klem-TOON kun je trouwens ook lachen: Als het re-GENT is het verve-LEND in de GE-van-GE-nis. Blijf (er) dus buiten. Maar ook met zonneschijn is het daar niet leuk.

                                                                     

S.C.RIBENT,

met veel taalpret om de (boze) brief die ik ooit ontving, geadresseerd aan “RIET BENT”.  Ter verduidelijking:  “scribent”  betekent zoiets als “iemand die schrijft”. Daar heb ik voor de lol een pseudoniem van gemaakt : S.C.RIBENT,  in hoofdletters, om het wat mooier te maken. Ik heet helemaal geen RIET, en BENT is niet mijn achternaam, maar dat weet iedereen nu toch wel ?