Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

De oude verweerde passpiegel die aan de slaapkamerdeur hing is definitief gesneuveld. De vloer ligt vol scherven. Grote scherven, maar ook geniepig kleine splintertjes. Voorzichtig opgeraapt –liever geen glas in tenen- maar ook met het (half ongelovig) oog op het geluk dat scherven zouden brengen (?)

En dan dus op zoek naar een nieuwe spiegel. Ik denk aan een grote spiegel met een mooie witte rand. Heel wat winkels binnengegaan: gekeken, gezocht, gespeurd, gevraagd, maar nergens spiegels gezien, laat staan een grote spiegel met een mooie witte rand.

Maar dan….winkelend in den vreemde, ver van Ridderkerk…..loop ik een zaak binnen vol leuke woon-hebbe-dingetjes. En daar staat hij: een grote spiegel met een mooie witte rand. Hij is zo mooi en zo precies naar wens en bovendien zo belachelijk laaggeprijsd dat ik er hebberig van word: ik wil er wel meer dan een!

Maar dat gaat niet vanzelf. De verkoopster doet moeilijk: die witte-rand-spiegels zitten in een grote doos samen met zwarte-rand-spiegels….hoeveel witte en hoeveel zwarte er in een doos zitten weet ze niet voordat de doos is opengemaakt en ze maakt daar voorlopig nog geen haast mee. En trouwens…..hoeveel witte spiegels ik dan wel zou willen?! VIER!!!! roep ik.

Dat maakt de zaak nog moeilijker: dat wordt bestellen! -Dat kan weken duren, mevrouw.

Na volhardend aandringen zal ze er dan vier voor me bestellen. Als ze binnen zijn zal ik worden gebeld.  Sjonge, wat ging dat stroef.

Teruggekeerd op vaderlandse bodem wandel ik een dag later door Ridderkerk Centrum en  wat zie ik?  In het Ridderkerkse filiaal van de woonhebbedingetjeszaak staat…dezelfde ideale spiegel. Wat stom dat ik daar niet heb gekeken. Maar OK, ook hier maar even vragen, misschien gaat het hier sneller en kan ik die buitenlandbestelling nog  afbellen. Het gaat inderdaad veel soepeler. Ze zullen voor vier witte zorgen. Maar…ook hier een lange levertijd. Weken, mevrouw!  -Ik zal worden gebeld als ze binnen zijn.

Drie dagen later (DRIE DAGEN! ) gaat de telefoon. De buitenlandse woonwinkel aan de lijn: de vier witte-rand-spiegels zijn binnen. Afhalen alstublieft. Een half uur later (EEN HALF UUR!) gaat de telefoon opnieuw: de Ridderkerkse woonhebbedingetjeswinkel aan de lijn: de vier witte-rand-spiegels zijn binnen. Afhalen alstublieft.

 

S.C.RIBENT,

in het gelukkige bezit van acht witte-rand-spiegels. En…. bijna allemaal opgehangen…. verbluffend effect! Wat een zee aan licht! Ruimtelijk! Prachtig! Ik hoef niet naar Versailles, ik heb mijn eigen spiegelzaal.

Versailles, dat was lang geleden….maar kenden mensen van vóór  Versailles eigenlijk al spiegels? JA! Zegt mijn Schriftgeleerde. Zelfs in de Bijbel worden al spiegels genoemd: Exodus 38:8, Job 37:18, 1Cor.13:12, Jac.1:23.  Lees maar na wat voor spiegels dat waren.