Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Ik leg altijd de klemtoon op ‘dagen’ als ik het over de veertig dagen tijd heb. Maar… leg de klemtoon eens anders. Als je de klemtoon op ‘tijd’ legt, ontstaat er een andere beleving. We hebben 40 dagen de tijd om met God, de Heilige Geest, de gemeente etc. ons klaar te maken voor Pasen.

Op de dag van schrijven zijn er al 4 dagen om, nog maar 36 dagen te gaan.

Tijd hebben we. Tijd om stil te staan bij alles wat God ons geeft en gegeven heeft en daar meer van te ontdekken in Zijn woord.

Eerst Dit is een dagelijkse podcast met een korte overdenking. Dat is handig voor je dagelijkse tijd met God. Daar hoorde ik een overdenking over Mozes.

Mozes die aan het hoofd stond van een enorme groep mensen op reis door de woestijn.

Mensen die ergens wel het doel van de reis wisten maar eigenlijk geen idee hadden of ze dat doel, dat door God beloofde land, ooit zouden bereiken, hoe het er uit zou zien, hoe ze daar moesten wonen. Ik stel me voor dat je dag in dag uit door de woestijn slentert op weg naar………

En dat deed me denken aan deze coronatijd. We zijn met z’n allen onderweg naar hopelijk een land waar we weer zonder restricties en zonder angst voor corona, vrij kunnen zijn maar…

Wandelen, wandelen, wandelen… wie doet het tegenwoordig niet. Wandelen is zo’n beetje het enige wat je op dit moment veilig kan doen en je kunt leuk op een app bijhouden hoever en hoe vaak je wandelt. We wandelen omdat Mark Rutte (samen met Hugo de Jonge) ons regels heeft gegeven om deze corona-lockdown tijd goed door te komen. Niet sporten in een sportschool, maar buiten wandelen of fietsen mag.

Mark en Mozes. Ze hebben wel iets van elkaar. Groot verschil, Mark is een begenadigd spreker, Mozes was dat helemaal niet. Maar verder zie ik twee leiders van een steeds opstandiger wordend volk. Mozes was tussenpersoon tussen God en Zijn volk. Het volk van God werd gedurende de reis behoorlijk op de proef gesteld. Zo was er de Rietzee voor hen en de farao en zijn ruiters achter hen,  was er gedurende de reis niet voldoende eten, moest er gestreden worden tegen andere volken en liepen ze eindeloos door een woestijn. Mark is ook een soort tussenpersoon. De wetenschap, vertegenwoordigd in het OMT, vertelt hem wat er kan en mag en… hoewel hij er zelf van baalt, brengt hij toch maar de boodschap aan ons dat we niet kunnen versoepelen en nog steeds ’s avonds op tijd thuis moeten zijn.

Mozes kreeg van God regels en wetten. Mark maakte een spoedwet. Zoals Mark het niet alleen kan en ministers om zich heen heeft, zo kon Mozes het ook niet alleen en werden er oversten aangewezen om hem te ondersteunen.

Hoe langer Mozes met het volk op pad was, hoe opstandiger het volk werd. Hoe langer Mark in deze tijd bezig is ons te beteugelen, hoe opstandiger wij worden.

En toch houdt de overeenkomst tussen die twee mannen geen stand. Waar Mark zijn best doet voor volk en vaderland, gaat het er bij hem ook om onze stemmen te winnen. En bij dat winnen van stemmen gaat het toch vooral om hem en zijn partij. En Mozes? Mozes deed zijn best voor het volk van God. Het ging hem er niet om, stemmen te winnen. Of toch? Mozes won stemmen maar wees daarbij niet naar zichzelf maar naar God.

Wat nu? Deze maand gaan we naar de stembus, deze maand leven we met corona en deze maand zijn we op weg naar Pasen. We kunnen niet allemaal Mozes of Mark zijn. Maar een klein beetje Mozes zijn moet ons lukken. God volgen en met je leven wijzen naar Hem. Dat kan elke dag.

Je hebt er in deze corona-40 dagen-tijd kansen en tijd genoeg voor.

 

Jeanine v.d. Bunt