Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk

Hier ben ik heilig, dit is mijn kerk

Dit is mijn haven, hier leg ik aan….

 

Bovenstaande woorden komen uit het liedje “Hier” van de popgroep BlØf.

Het zijn woorden die gaan over de liefde van een man voor zijn vriendin. Bij haar kan hij landen, bij haar voelt hij zich thuis. Het gebeurt wel vaker dat populaire liedjes meerdere kanten op kunnen. Dat je, hoewel iemand zingt over de liefde, over de hoop en over verlangen in relatie tot een partner, er ook heel goed de naam van God aan zou kunnen verbinden. De Passion (de muziekproductie rondom Pasen) laat wat dat betreft zien dat je de Boodschap van het evangelie ook heel goed kunt doorgeven met moderne teksten en liederen. Ook zijn er top 2000 kerkdiensten waarin popmuziek een belangrijke rol speelt.

In Psalm 27: 4 staat het volgende: ‘Ik vraag aan de HEER één ding, het enige wat ik verlang:

wonen in het huis van de Heer alle dagen van mijn leven, om de liefde van de Heer te aanschouwen, Hem te ontmoeten in Zijn tempel. Hij laat mij schuilen onder Zijn dak, op de dag van het kwaad, Hij verbergt mij veilig in Zijn tent, Hij tilt mij hoog op een rots.

De woorden van Pascal Jacobs, de zanger van BlØf, sluiten hier prachtig bij aan. Hij wilt niets liever dan bij zijn geliefde zijn. Zo wil de gelovige uit psalm 27 niets liever dan bij God zijn, in Gods aanwezigheid verkeren. Daar is het heilig, daar is het veilig. In de tempel, onderdak bij  God. Dat is iets persoonlijks. Voor elke dag. Maar het is ook iets gezamenlijks. In de tempel was het een drukte van jewelste. Mensen liepen in en uit. Daar werd je door bemoedigd: ik ben niet de enige die gelooft, die van God houdt. Dat doet je goed.

De afgelopen maanden hebben we veel over veiligheid gehoord. Het domineert ons leven. We proberen uit alle macht ‘gezond’ te blijven en ons aan voorzorgsmaatregelen te houden.

Ik hoop dat we ons niet laten overwinnen door die angst. Alle angst is gedragen en overwonnen door Jezus. Bij Hem mogen we terecht met al onze gevoelens van onbehagen, van angst en onveiligheid. Hij wil ons bevrijden van die angst en ons innerlijke rust en vrede schenken.

Naar Hem mag ons verlangen uitgaan. En daarbij hoop ik ook dat uw verlangen uit zal gaan naar het samen-geloven, samen-komen in het huis van de gemeente, de kerk. Samen bidden, samen (beperkt) zingen, samen Jezus’naam belijden, samen stil zijn voor het aangezicht van de Heer. (Met alle zorgvuldigheid die nodig is). Want: Hier ben ik veilig, hier ben ik sterk, hier ben ik heilig, dit is mijn kerk, dit is mijn haven, hier leg ik aan….hier ligt mijn hart voor Jou.

 

ds Gerard van de Wetering