Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Er door heen

Regelmatig kom ik iemand tegen die zegt: ‘ik zit er door heen’. Ik heb het gehad… Soms heel simpel als iemand het sportveld afstapt en na een intensieve wedstrijd zegt: ‘ik ben helemaal stuk’. Maar ook op persoonlijk vlak gebeurt het een mens. Moe zijn, er geen gat meer in zien, niet vooruit te branden zijn… De coronacrisis zorgt ook voor vermoeidheid. We zijn onzeker in de omgang met elkaar, we worden moe van het ‘anders-denken‘ en het nieuwe normaal wil maar niet wennen. Ik vind het troostend dat in de bijbel er ook mensen zijn die moe zijn en cynisch worden. Zondag willen we er eentje voor het voetlicht halen: Elia. Letterlijk in zijn leven: “Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt”. Het ene moment viert hij Gods overwinning, het andere moment zakt hij weg in de woestijn van het leven.

Het doet me denken aan topsporters en andere sterren die geweldig presteren maar die er soms in hun privéleven aan onder door gaan.  Avicii is daar één van de recentste voorbeelden van. Wat maakte hij prachtige muziek, en wat hoorden daar mooie filmpjes bij. “Waiting for love”, “Wake me up”, “The Nights” “Hey brother” het zijn prachtige liedjes (zoek ze maar eens op op YouTube). “Gelukkig zijn” en overwinnen wat geluk in de weg staat is een hoofdthema. Heel optimistisch, heel vrolijk. Toch hield Avicii het met al zijn talent en muzikale gaven niet uit met zichzelf en met de druk die er op zijn leven rustte.

En het kan ons allemaal overkomen…. want leven en leven volhouden is soms een taaie klus.

Geloven doe je samen, leven volhouden ook. Paulus wist dat al. Hij zegt er het volgende over: Laat zien dat je blij bent omdat je op God vertrouwt. Houd vol als je in moeilijkheden komt en blijf altijd bidden. Steun de christenen die hulp nodig hebben. En ontvang ze hartelijk in je huis” (Romeinen 12: 12 en 13 Bijbel in Gewone Taal)

De positieve dingen met elkaar delen, samen je moeite delen en samen volhouden als het moeilijk is, bidden voor en met elkaar, elkaar steunen en troosten en elkaar welkom heten thuis (of zoals nu veel gebeurt in de kerk). Zo kunnen we het ook in de coronacrisis uithouden. En de Geest van God helpt ons erbij. Dat staat er net voor. Ook Elia kwam door de crisis heen… in de stilte van de woestijn kwam God hem tegemoet.

 

We leven mee met:

  • Hannie, eind september zal zij een ingrijpende operatie ondergaan.
  • Cor, hij ondervond erg veel hinder van de bestraling die hij onlangs gehad heeft.
  • Corine is afgelopen week begonnen aan een hele serie bestralingen.

 

In memoriam:

  • Op 5 september is overleden dhr. Arie Wingelaar, op de leeftijd van 95 jaar. 
  • Op 10 september is overleden mw. Corrie Moog-St. Nicolaas, op de leeftijd van 93 jaar.

Vorige week zondag hebben wij beide gemeenteleden in de dienst herdacht. In het oktober van Samen zal een uitgebreider in memoriam geplaatst worden. Wij wensen beide families kracht en sterkte toe met het dragen van dit verlies.

 

Activiteiten:

Open avond Ontmoetingsgroepen 22 september 2020

Op de Groeigroepen gaan we ons wat meer toeleggen op de ontmoeting deze winter. Vandaar dat we het dit jaar ook ‘ontmoetingsgroepen’ noemen.

Nu elkaar thuis ontvangen beperkt is tot 6 personen zijn alle ontmoetingsgroepen naar de kerk verplaatst. We gaan het komende seizoen aan de slag met een boekje over Daniël: geloven buiten je ‘bubbel’. Een thema dat ons allemaal raakt. Je hebt allemaal je eigen kring van mensen om je heen, en ook als het om geloof gaat, heb je zo een eigen kringetje mensen met wie je het geloof deelt. En hoe verhoud je je dan tot de wereld waarin je met beide benen staat? Daniel moest zich staande houden in een cultuur, te midden van religie, te midden van list en bedrog, dat vraagt wat van een mens.

Op 22 september vanaf 19.30 is er in de kerk een open avond waarin we het nieuwe materiaal presenteren, naar een korte toespraak van ds. Pieter Both luisteren, samen twee liederen zingen. Je bent van harte welkom om daar te komen ‘PROEVEN’, en weet je iemand die het ook fijn vindt mensen te ontmoeten, neem die dan mee. Uiteraard zorgen we voor veilige omstandigheden.

Uur van gebed

Elke week komt er een groepje mensen bij elkaar die bidden voor onze kerk, die bidden voor Ridderkerk en voor de wereld waar we in leven. Het uur van gebed is onlangs verzet naar vrijdagmorgen 11 uur. We zitten dan in de hal van de kerk. Je bent/u bent van harte welkom om mee te bidden.

Overstapdienst

Zondag 27 september besteden we aandacht aan de jongeren die in juli afscheid namen van de basisschool en zo ook van de kindernevendienst. Het belooft een mooie overstapdienst te worden, waarin Jet, Yenthe, Jochem en Elise centraal staan. Mirjam en Ruben werken mee aan de dienst en ook Daniëlle zal zingen. En de jongeren hebben zelf een favoriet lied uitgezocht om te zingen of te laten horen. Jet, Yenthe, Jochem en Elise zijn straks van harte welkom bij catechese, JACK en de jeugdkerk.

 

Vanuit de diaconie en de kerkrentmeesters

Uw gulle giften blijven van harte aanbevolen om ook de komende tijd het goede werk voort te kunnen zetten. Diaconie: NL76RABO0385473001 o.v.v. gift collecte. Zoals afgesproken zal de opbrengst 50/50 verdeeld worden tussen de kerk en de diaconie.

Bestemming diaconale collecte:

20 september :        Ridderkerk voor Oeganda

27 september :        Vredesweek, wereldwijd verlangen naar vrede

 

Liturgie zondag 20 september 2020, 09.30 uur, voorganger ds. Gerard van de Wetering

Deze dienst is online te volgen via ‘kerkdienst gemist’ op onze site www.pgslikkerveer.nl

Met medewerking van Pleun Zellmann, Nettie van Esveld en Peter van Leeuzen

WE VIEREN SAMEN AVONDMAAL

Mededelingen

Aansteken van de Paaskaars

We zingen: Psalm 84: 1 en 6

Bemoediging en Groet

Peter zingt: Opw.125: “Heer ik komt tot U”

Gebed

Kindermoment en kinderliedje

Bijbellezing: 1 Koningen 19: 1-15

Peter zingt: ELB 209 “Kom in mijn hart”

Verkondiging

We luisteren naar: Lied 47:1, 2 en 3 uit Joh. de Heerbundel, gemeente zingt refrein mee na couplet 2 en 3

Korte Bijbellezing: Marcus 14: 22-25

We zingen de apostolische geloofsbelijdenis

Gebed

Delen van brood (het blijft stil in de kerk)

Delen van wijn, er mag lichte muziek klinken (een briesje, zie de tekst)

Groetmoment

Dankgebed en voorbede

We luisteren naar “The Holy City”/de heilige stad.

Refrein wordt door de gemeente gezongen.

Zegen


Wilt u deze weekbrief ook digitaal ontvangen, mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.