Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Als het over Maria gaat, dan worden we als protestanten wat voorzichtig. Die voorzichtigheid bekroop me ook toen ik onlangs de uitvaart van Wim Vlasblom verzorgde. Hij was altijd Rooms katholiek gebleven maar kwam de laatste jaren met zijn vrouw Kitty mee naar onze kerk. Op de avondmaalstafel had ik tijdens de rouwdienst een beeltenis van Christus en een beeltenis van Maria geplaatst. Dit uit respect voor wie Wim was geweest. Maar ik vond het ook ingewikkeld, want Maria te veel benadrukken geeft mij ook een ongemakkelijk gevoel.

Vorig jaar verscheen er van de hand van de christelijk gereformeerde professor Arnold Huijgen een boek over Maria. Hij probeert met zijn boek ons als protestanten wat van ons ongemakkelijke gevoel te bevrijden. Met een groep predikanten woonden we hierover een lezing van hem bij en zongen oa. Maria liederen. Niet om haar te eren maar wel om haar uit het ‘vergeethoekje’ te halen.

Een prachtig lied dat we zongen staat in het Nieuwe Liedboek: Lied 443.

 

Ik citeer er twee coupletten van:

 

Jouw moederschap een zegen, weet dat wel,

jouw zoon, zo langverwacht, Emmanuel,

en alle mensen danken jou de eeuwen door;

hoogst uitverkoren vrouwe. Gloria.

 

Emmanuel, de redder, bracht zij voort

in Bethlehem, die kerstnacht naar Gods woord

voor allen die geloven zal zij altijd zijn

hoogst uitverkoren vrouwe. Gloria

 

Maria verdient het om uit het verdachtenbankje gehaald te worden. Om haar dankbaar te gedenken.

De komende weken leven we in verwachting toe naar Kerst. En zullen weer over Maria lezen. We mogen God dankbaar zijn dat zij God wilde dienen. Geen gemakkelijke weg voor haar maar wel een keus die juist voor ons heil betekende. Zij bracht de Redder voort, zegen bracht zij ons. Laten we haar naam zo hoog houden. Gloria, alle eer aan God!

 

We wensen u en jou gezegende Kerstdagen!

namens de kerkenraad,

ds. Gerard van de Wetering