Logo Logo

Christus is Koning Kerk
Protestantse Gemeente Slikkerveer

 

Voor een studiedag moest ik in Amersfoort zijn. In de lunchpauze liep ik even door de stad en trof daar een prachtig bord aan op een huis met de volgende tekst:

 

De hemelse wind

waait over de aardbol

en kust de aarde

wakker

 

alles wordt klank

de tak, het dode blad

gras en water

ze spreken

 

Het roept zoveel gedachten op: de Geest die over de aarde zweeft bij de schepping, de Geest die zorgt dat dorre doodsbeenderen gaan leven (Ezechiel 37) en de Geest Die op Pinksteren komt als een vlaag wind en mensen laat spreken in een taal die ze nooit hebben geleerd. Maar ook de schepping die ‘spreekt’ van God….

Ietsje verder in die stad kwam ik een straatje tegen dat heet; ‘Achter de Heilige Geest’. Na enig zoeken op internet kwam ik erachter dat er in de Middeleeuwen een soort ‘Gasthuis’ was geweest: het heilige Geestgasthuis waar zieken werden verzorgd.

Zo waait de Geest waarheen zij wil…. en kun je die overal tegenkomen. En overal waar de Geest werkt komt beweging, geloof, (her-)leven, creativiteit, passie, medemenselijkheid, verlangen om op Jezus te lijken. Met Pinksteren mogen we dat prachtige feest weer vieren in onze gemeente. Ik kijk ernaar uit. En ondertussen: bid om de Geest zoals die honderdtwintig gelovigen:

 

Kom, Heilge Geest, Gij vogel Gods,

   daal neder waar Gij wordt verwacht.

   Verschijn, Lichtengel, in de nacht

   van onze geest, verward en trots.

 

Waar Gij niet zijt, is het bestaan,

   is alle denken, alle doen

   zo leeg en woest, zo dood, als toen

   Gij, Geest, nog niet waart uitgegaan.

 

Er is geen licht dan waar Gij zijt,

   uw vleugels breidt, uw vleugels strekt,

   geen leven, dan waar Gij het wekt

   in een gemis dat naar U schreit.

 

Ds. Gerard van de Wetering